Jaap Betsema

Jaap Betsema (1973) is directeur en eigenaar van het familiebedrijf ‘Betsema Groep’ uit het Friese Balk. Jaap is de derde Betsema die aan het roer staat van het bouwbedrijf, dat werd opgericht door zijn grootvader.

Carrière

Jaap-BetsemaJaap Betsema volgde na de middelbare school eerst een bouwopleiding, waarna hij zich voor de zeevaartschool aanmeldde. Hij had de ambitie om als maritiem officier de hele wereld te zien, maar zover kwam het niet. In 1993 ging hij voor het familiebedrijf, dat destijds door zijn vader werd bestuurd, werken als metselaar. Tijdens zijn werk voor Betsema Groep volgde hij veel aanvullende opleidingen en hij leerde alle facetten van het bouwen kennen. Zijn vader Johannes gaf hem steeds meer verantwoordelijkheden, zo mocht hij in 1998 de integratie van een overgenomen metselbedrijf, Postma, uitvoeren. In 2003 nam Betsema 30 procent van de aandelen van zijn vader over, waarmee de eerste stap werd gezet in de opvolging. In de jaren daarop ontwikkelde hij zich verder, door bij steeds meer aspecten van de bedrijfsvoering betrokken te raken. In 2007 nam hij definitief het stokje over van zijn vader, die zich terugtrok uit het bouwbedrijf en in een andere sector een nieuw bedrijf opzette.

Betsema Groep: van metselbedrijf naar all-round bouwbedrijf

Betsema Groep heeft zijn oorsprong in het metselbedrijf dat in 1965 werd opgericht door de opa en naamgenoot van Jaap Betsema, nadat hij uit Nederlands-Indië was teruggekeerd. Het bedrijf werd snel succesvol, met opdrachten door heel Friesland. Samen met zijn medewerkers bouwde hij mee aan zorgcentra, woningen en utiliteiten. Ook zijn zoon Johannes, de vader van de huidige DGA, werd bij het bedrijf betrokken. Hij ging op zoek naar opdrachten buiten Friesland. Zijn inspanningen hadden succes en leverden het bedrijf veel werk op, met name in Flevoland. Veranderingen zoals het werken op grotere afstanden en de intrede van computers deden de oprichter in 1985 besluiten om het familiebedrijf over te doen aan zijn zoon. Onder zijn leiding groeide het metselbedrijf en ging het ook timmerwerk leveren. Jaap Betsema zelf nam op zijn beurt weer geleidelijk het stokje over van zijn vader. In 2007 stond de Betsema Groep volledig onder zijn leiding. In datzelfde jaar richtte hij Betsema Bouw op, een onderdeel dat opereerde als hoofdaannemer in Noord-Nederland. Dankzij veel opdrachten vanuit de overheid kon Betsema Groep de crisis zo goed doorstaan. Betsema Bouw is nu onderdeel van Aannemersbedrijf Betsema, eveneens onderdeel van de Groep. In 2014 werd Delfsma Bouw & Ontwikkeling overgenomen, waarmee veel expertise op het gebied van ontwikkeling in huis werd gehaald. Toch hoeft Betsema Groep niet steeds groter te worden van Jaap Betsema, die “stabiliteit en een gezond rendement” als belangrijker ziet. Wel werd er in 2020 gekozen voor een verhuizing van het hoofdkantoor uit de Friese plaats Balk, waar het bedrijf werd opgericht, naar een nieuwe locatie bij Lelystad. De centralere ligging levert veel voordelen op, nu zowel de werknemers als de opdrachten vanuit meer verspreid door het land komen.

Coureur bij Fireant Rally Team

Naast het besturen van Betsema Groep, bestuurt Jaap Betsema rallywagens. In zijn vrije tijd doet hij mee aan wedstrijden van de Ultra-4 klasse, de zwaarste vorm van off-road racen. De kortere afstanden rijdt hij met zijn Fire Ant Buggy, voor de langere parcours heeft hij een Bowler Nemesis, die hij overnam van de twaalfvoudig Nederlands kampioen off-road rijden. Met zijn Fireant Rally Team heeft hij meegedaan aan diverse internationale wedstrijden, van de Marrokkaanse woestijn tot de Poolse bossen. Hij is getrouwd met Monique Betsema.