Jaap Betsema

Jaap Betsema (1973) is directeur en eigenaar van het familiebedrijf ‘Betsema Groep’ uit het Friese Balk. Jaap is de derde Betsema die aan het roer staat van het bouwbedrijf, dat werd opgericht door zijn grootvader.

Carrière

Jaap-BetsemaJaap Betsema volgde na de middelbare school eerst een bouwopleiding, waarna hij zich voor de zeevaartschool aanmeldde. Hij had de ambitie om als maritiem officier de hele wereld te zien, maar zover kwam het niet. In 1993 ging hij voor het familiebedrijf, dat destijds door zijn vader werd bestuurd, werken als metselaar. Tijdens zijn werk voor Betsema Groep volgde hij veel aanvullende opleidingen en hij leerde alle facetten van het bouwen kennen. Zijn vader gaf hem steeds meer verantwoordelijkheden, zo mocht hij in 1998 de integratie van een overgenomen metselbedrijf, Postma, uitvoeren. In 2003 begon Betsema met het overnemen van het bedrijf van zijn vader met 30 procent van de aandelen. In de jaren daarop ontwikkelde hij zich verder, door bij steeds meer aspecten van de bedrijfsvoering betrokken te raken. In 2007 nam hij definitief het stokje over van zijn vader, die zich terugtrok uit het bedrijf.

Betsema Groep

Betsema Groep heeft zijn oorsprong in het metselbedrijf dat in 1965 werd opgericht door de opa van Jaap Betsema, nadat hij uit Nederlands-Indië was teruggekeerd. Het bedrijf werd snel succesvol, met opdrachten door heel Friesland. Samen met zijn medewerkers bouwde hij mee aan zorgcentra, woningen en utiliteiten. Ook zijn zoon, de vader van de huidige DGA, werd bij het bedrijf betrokken. Hij ging op zoek naar opdrachten buiten Friesland. Zijn inspanningen hadden succes en leverden het bedrijf veel werk op, met name in Flevoland. Veranderingen zoals het werken op grotere afstanden en de intrede van computers deden de oprichter in 1985 besluiten om het familiebedrijf over te doen aan zijn zoon. Onder zijn leiding groeide het metselbedrijf en ging het ook timmerwerk leveren. Jaap Betsema zelf nam op zijn beurt weer geleidelijk het stokje over van zijn vader. In 2007 stond de Betsema Groep volledig onder zijn leiding. In datzelfde jaar richtte hij Betsema Bouw op, een onderdeel dat opereert als hoofdaannemer in Noord-Nederland. Dankzij veel opdrachten vanuit de overheid kon Betsema Groep de crisis zo goed doorstaan. In 2014 werd Delfsma Bouw overgenomen, waarmee veel expertise op het gebied van ontwikkeling in huis werd gehaald. Toch hoeft Betsema Groep niet steeds groter te worden van Jaap Betsema, die “stabiliteit en een gezond rendement” als belangrijker ziet.

Sport

Naast het besturen van Betsema Groep is Jaap Betsema sportman. In zijn vrije tijd doet hij mee aan wedstrijden van de Ultra-4 klasse, de zwaarste vorm van off-road racen. De kortere afstanden rijdt hij met zijn Fire Ant Buggy, voor de langere parcours heeft hij een Bowler Nemesis, die hij overnam van de twaalfvoudig Nederlands kampioen off-road rijden. Hij is getrouwd met Monique Betsema.